

Оранжевий коренеплід відноситься до овочів, рекомендованим до найбільш частого вживання в їжу, вивчення складу допоможе визначити користь і шкода моркви для організму.
Рослинний продукт, відомий навіть дитині, славиться своїми лікувальними, харчовими і косметичними властивостями, однак має і певні обмеження до споживання.
Дієтологи і фахівці в області здорового харчування вже давно визнали цінність моркви, включаючи її в різні розвантажувальні та дієтичні меню. Знання складу і властивостей овоча допоможе визначити, в яких кількостях допустимо його включати в своє щоденне меню, щоб не завдати шкоди організму.
В свіжому коренеплоді міститься багатющий комплекс корисних елементів. До нього увійшли вітаміни: С, Е, D, РР і групи В, мікроелементи: сірка, хлор, калій, кальцій, фосфор, бор, мідь, селен, магній і багато інших. Морква є безсумнівним лідером за вмістом вітаміну А.
Вітаміни С і Е допомагають уповільнити процеси старіння, До — підвищує згортання крові. Калій нормалізує серцево-судинну діяльність, кальцій і фосфор зміцнюють зуби і кістки, хлор підтримує водний баланс в організмі.
Селен підвищує імунітет і зберігає молодість, фтор відповідальний за діяльність ендокринної системи. Недолік надходження в дитячий організм вітаміну D може призвести до розвитку рахіту. Сира морква корисна і тим, що є низькокалорійним продуктом. Це робить її незамінним елементом багатьох дієтичних програм і фітнес-дієт (в 100 г міститься всього 40 ккал).
Не менш цінний солодкий овоч високим вмістом біофлавоноїдів, антоціанідінов, моносахаридів, амінокислот і органічних рослинних грубих волокон — клітковини, що сприяє очищенню організму від токсичних і шлакових відкладень.
Морквяна бадилля зазвичай викидається, і абсолютно даремно. В ній міститься не меншу кількість корисних нутрієнтів, а концентрація деяких, навіть більше.
Зауважимо, що користь вареної моркви зберігається практично на колишньому рівні. Більш того, пройшовши термообробку, вона здобуває нові властивості. Після варіння в коренеплоді знижується вміст ліпідів і клітковини, але овоч стає більш легко засвоюваним, покращуючи роботу кишкового тракту і посилюючи виробництво шлункового соку.
Калорійність (на 100г): 41 ккал
Термін зберігання: до 15 днів
Умови зберігання: від +2°C до +10°C при вологості 80-90%
Основні | |
---|---|
Тип продукції | Свіжі |
Культура | Морква |
- Ціна: 160 ₴