
За деякими джерелами, уже 5,5-8 тисяч років тому її активно вирощували. В Європу гарбуз був занесений із Південної Америки, і швидко зайняла важливе місце в кулінарії та навіть медицині. У сучасному світі для нас вона просто смачний і гарний овоч, але початкове ставлення до гарбуза було дещо іншим: вона вважалася сировиною для виготовлення лікувальних засобів. На її основі готували мазі та застосовували в народній медицині як засіб проти гельмінтів, а Авіцена рекомендував для послаблювальної дії. Розберемося, чим же так корисний цей цілющий овоч.
Гарбуз — джерело вітамінів, і чимала їх частина міститься не тільки в м'якоті, але й у перетинах, кольорах. У гарбузі в 4-5 разів більше каротинів, ніж у моркви. Каротини в організмі перетворюються на вітамін A, який особливо корисний для зору, а також є потужним антиоксидантом. У гарбузі є вітаміни C, E, K і практично всі вітаміни групи B.
У насінні міститься безліч мікроелементів, а за вмістом цинку гарбузове насіння входить до трійки лідерів.
Через низьку калорійність гарбуза вважається ідеальним дієтичним продуктом, адже в ньому немає крохмалю, холестерину та трансжирів, мало цукру, зате багато корисної для травлення клітковини. Калорійність 100 г м'якоті всього 22 ккал.
Калорійність (на 100 г): 26 ккал
Термін зберігання: від 1 до 3 місяців
Умови зберігання: от +10°C до +13°C при влажности 50-75%
Основні | |
---|---|
Тип продукції | Свіжі |
Культура | Гарбуз |
Тип | Вагові |
- Ціна: 130 ₴/кг