Колись шампіньйони вважалися дорогим делікатесом, але тепер ці гриби набагато доступніші. Вони відомі не тільки своїм смаком і ароматом, але и вкрай корисні для організму.
Основну частину шампіньйонів займає вода. Решта — поживний білок, кислоти, вітаміни та мінерали. Особливо багато в цих грибах фосфору — не менше, ніж у рибі. Також шампіньйони багаті на вітаміни групи B, Е, D.
Ці гриби вважаються прекрасною дієтичною їжею. Попри невелику калорійність, вони досить поживні завдяки високій концентрації білків і вітамінів.
Шампіньйони вивчалися вченими на предмет їх здатності впливати на вікові зміни. А саме, погіршення пам'яті та зниження розумових здібностей. З'ясовилося, що високий вміст лізину й аргініну сприятливо впливає на організм, покращуючи пам'ять і ефективність розумової діяльності.
Помічено та властивість шампіньйонів знижувати запальні явища. L-ергіонеїн у складі грибів уповільнює синтез маркерів запалення, блокує запальний процес. Це знижує ризик багатьох хронічних захворювань, і навіть знижує ймовірність росту ракових клітин. L-ергіонеїн спільно з лінолевою кислотою виводить токсини з організму та зменшує ракові пухлини. В американському дослідженні миші, уражені раком передміхурової залози, отримували екстракт шампіньйонів. Унаслідок цього розмір пухлин зменшений.
Калорійність (на 100 г): 22 ккал
Термін зберігання: до 5 днів
Умови зберігання: от +2°C до +5°C при влажности 80-95%
- Ціна: 189 ₴/кг