
Помідори або томат (Solanum lycopersicum) — рослина з родини пасльонових, родом з Південної Америки. Незважаючи на те, що ботанічний помідор — це фрукт, його зазвичай їдять і готують як овочі. Зрілі помідори мають червоний колір, проте зустрічаються і рожеві, жовті, помаранчеві, зелені, фіолетові і навіть чорні помідори. Різні сорти помідорів відрізняються смаком і складом корисних речовин. При цьому помідори їдять як стиглими, так і зеленими.Помідори багаті вітаміном С, калієм, фолатами і вітаміном К. Однак найбільше томати цінні тим, що вони є основним джерелом потужного антиоксиданту лікопіну, що знижує ризик серцевих захворювань і раку.
Корисні речовини в помідорах:
Вітамін С. Важливе живильна речовина-антиоксидант. Один помідор середнього розміру може забезпечити близько 28% добової норми споживання (RDI).
Калій. Незамінний мінерал, який корисний для контролю артеріального тиску і профілактики серцевих захворювань.
Вітамін К1, також відомий як філохінон. Вітамін К важливий для згортання крові і здоров'я кісток.
Вітамін В9 (фолат). Важливий для нормального росту тканин і функціонування клітин, що особливо актуально для вагітних.
Лікопін. Червоний пігмент та антиоксидант лікопін — найпоширеніший каротиноїд в дозрілих помідорах. Найвища концентрація його в шкірці. Детальніше про його впливі йдеться нижче.
Бета-каротин. Антиоксидант, який часто надає їжі жовтий або оранжевий відтінок, перетворюється у вітамін, А у вашому організмі.
Нарингенин. Виявлено, що цей флавоноїд, виявлений в шкірці томатів, зменшує запалення і захищає від різних захворювань, що подтвердилосль иследованием на мишах.
Хлорогенова кислота. Могутню антиоксидантну з'єднання, яке знижує кров'яний тиск у гіпертоніків.
Лікопін
Як правило, чим красно помідор, тим більше в ньому лікопіну. При цьому він зберігається і в приготованих томатах, причому за рахунок випаровування вологи концентрація лікопіну у них зростає. Тому такі продукти як помідорний соус, кетчуп, томатний сік, томатна паста є багатими джерелами лікопіну. Наприклад, в 100 г кетчупу міститься 10-14 мг лікопіну, тоді як того ж ваги свіжий помідор (100 г) містить лише 1-8 мг. Однак не варто забувати, що і калорійність кетчупу набагато вище. Наш травний тракт здатний переробляти лише невелика кількість лікопіну — експерти рекомендують 22 мг в день. Для цього достатньо з'їсти не більше двох столових ложок томатного пюре.
Окремі продукти у вашому раціоні можуть чинити сильний вплив на всмоктування лікопіну. Так, його засвоєння разом з джерелом жиру зростає в чотири рази.
Исследование, проведенное среди мужчин среднего возраста, связало низкие уровни ликопина и бета-каротина в крови с повышенным риском сердечных приступов и инсультов. Таким образом, польза ликопина состоит в том, что он помогает предотвратить заболевания сердца. Употребление томатов также снижает уровень плохого холестерина, повышает эластичность стенок артерий, а также он показал эффективность в профилактике рака простаты, легких, желудка и молочной железы.
Помидор и здоровье кожи
Продукти на основі томатів, багаті лікопіном та іншими рослинними сполуками, можуть захищати від сонячних опіків. Згідно з дослідженням, люди, які приймали 40 г томатної пасти (що відповідає 16 мг лікопіну) з оливковою олією кожен день протягом 10 тижнів, випробовували на 40% менше сонячних опіків.
Калорійність (на 100г): 15 ккал
Термін зберігання: до 10 днів
Умови зберігання: від +1°C до +5°C при вологості 90%
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Тип | Вагові |
Користувальницькі характеристики | |
Культура | Помідор |
- Ціна: 50 грн/кг