Кошик
159 відгуків
Кошик
+380 (73) 941-41-14
Помідор червоний Україна, фото 1
Опис
Характеристики
Інформація для замовлення

Помідор або томат (Solanum lycopersicum) — рослина з сімейства пасленових, родом з Південної Америки. Попри те, що ботанічно помідор — це фрукт, його зазвичай їдять і готують як овочі. Зрілі помідори мають червоний колір, проте трапляються й рожеві, жовті, жовтогарячі, зелені, фіолетові та навіть чорні помідори. Різні сорти помідорів відрізняються смаком і складом корисних речовин. Водночас помідори їдять як стиглими, так і зелені.Помідори багаті на вітамін С, калій, фолат і вітаміном К. Однак найбільше томати цінні тим, що вони є основним джерелом потужного антиоксиданту лікопіна, який знижує ризик серцевих захворювань і рака.

Корисні речовини в помидорах:

Вітамін С. Важлива поживна речовина й антиоксидант. Один томат середнього розміру може забезпечити майже 28% добової норми споживання (RDI).

Калий. Незамінний мінерал, який корисний для контролю артеріального тиску та профілактики серцевих захворювань.

Вітамін К1також відомий як філохінон. Вітамін К важливий для згортання крові та здоров'я кісток.

Вітамін В9 (фолат). Важливий для нормального росту тканин і функціонування клітин, що особливо актуально для вагітних.

Ликопин. Червоний пігмент і антиоксидант лікопін — найпоширеніший каротиноїд у достиглих помідорів. Найвища концентрація його в кожице. Докладніше про його впливу йде нижче.

Бета-каротин. Антиоксидант, який часто надає їжі жовтий або жовтогарячий відтінок, перетворюється на вітамін, А в вашому організмі.

Нарингенін. Виявлення, що цей флавоноїд, виявлений у шкірці томатів, зменшує запалення і захищає від різних захворювань, що підтвердили освоєння на мишах.

Хлороганова кислота. Потужне антиоксидантне з'єднання, яке знижує кров'яний тиск у гіпертоніки.

Ликопин

Зазвичай, ніж яскравіший помідор, то більше в там ліковини. Водночас він зберігається і в приготованих томатах, причому за завдяки випаровуванню вологи концентрація лікопина в їх росте. Тому продукти, як-от помідорний соус, кетчуп, томатний сік, томатна паста є багатими джерелами лікопину. Наприклад, у 100 г кетчупу міститься 10-14 мг ліковини, тоді як того ж ваги свіжий помідор (100 г) містить лише 1-8 мг. Однак не варто забувати, що й калорійність кетчупу набагато вища. Наш травний тракт здатний переробляти лише невелику кількість лікопину — експерти рекомендують 22 мг в день. Для цього досить з'їсти не понад двома столовими ложками томатного пюре.

Окремі продукти в вашому раціоні можуть сильно впливати на всмоктування лікопина. Так, його засвоєння разом з джерелом жиру зростає в чотири рази.

Дослідження, проведене серед чоловіків середнього віку, зв'язувало низькі рівні лікопину та бета-каротину в крови с підвищеним ризиком серцевих нападів і інсультів. Отже, користь лікопіна полягає в тому, що він допомагає запобігти захворюванням серця. Вживання томатів також знижує рівень поганого холестерину, підвищує еластичність стінок артерій, а також він показав ефективність у профілактики раку простати, легень, шлунка и молочної залози.

Помідор і здоров'я шкіри

Продукты на основі томатів, багаті на лікопін і іншими рослинними сполуками, можуть захищати від сонячних опіків. Згідно з дослідженням, люди, які приймали 40 г томатної пасти (що відповідає 16 мг ліковини) з оливковою олією щодня Протягом 10 тижнів, відчували на 40% менше сонячних опіків.

 

Калорійність (на 100 г): 18 ккал

Термін зберігання: до 10 днів

Умови зберігання: от +1°C до +5°C при влажности 90%

Основні
Тип продукціїСвіжі
ТипВагові
ВиробникБЕТ
Користувальницькі характеристики
КультураПомідор
  • Ціна: 250 ₴/кг

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner