Помідор або томат (Solanum lycopersicum) — рослина з сімейства пасленових, родом з Південної Америки. Попри те, що ботанічно помідор — це фрукт, його зазвичай їдять і готують як овочі. Зрілі помідори мають червоний колір, проте трапляються й рожеві, жовті, жовтогарячі, зелені, фіолетові та навіть чорні помідори. Різні сорти помідорів відрізняються смаком і складом корисних речовин. Водночас помідори їдять як стиглими, так і зелені.Помідори багаті на вітамін С, калій, фолат і вітаміном К. Однак найбільше томати цінні тим, що вони є основним джерелом потужного антиоксиданту лікопіна, який знижує ризик серцевих захворювань і рака.
Корисні речовини в помидорах:
Вітамін С. Важлива поживна речовина й антиоксидант. Один томат середнього розміру може забезпечити майже 28% добової норми споживання (RDI).
Калий. Незамінний мінерал, який корисний для контролю артеріального тиску та профілактики серцевих захворювань.
Вітамін К1також відомий як філохінон. Вітамін К важливий для згортання крові та здоров'я кісток.
Вітамін В9 (фолат). Важливий для нормального росту тканин і функціонування клітин, що особливо актуально для вагітних.
Ликопин. Червоний пігмент і антиоксидант лікопін — найпоширеніший каротиноїд у достиглих помідорів. Найвища концентрація його в кожице. Докладніше про його впливу йде нижче.
Бета-каротин. Антиоксидант, який часто надає їжі жовтий або жовтогарячий відтінок, перетворюється на вітамін, А в вашому організмі.
Нарингенін. Виявлення, що цей флавоноїд, виявлений у шкірці томатів, зменшує запалення і захищає від різних захворювань, що підтвердили освоєння на мишах.
Хлороганова кислота. Потужне антиоксидантне з'єднання, яке знижує кров'яний тиск у гіпертоніки.
Ликопин
Зазвичай, ніж яскравіший помідор, то більше в там ліковини. Водночас він зберігається і в приготованих томатах, причому за завдяки випаровуванню вологи концентрація лікопина в їх росте. Тому продукти, як-от помідорний соус, кетчуп, томатний сік, томатна паста є багатими джерелами лікопину. Наприклад, у 100 г кетчупу міститься 10-14 мг ліковини, тоді як того ж ваги свіжий помідор (100 г) містить лише 1-8 мг. Однак не варто забувати, що й калорійність кетчупу набагато вища. Наш травний тракт здатний переробляти лише невелику кількість лікопину — експерти рекомендують 22 мг в день. Для цього досить з'їсти не понад двома столовими ложками томатного пюре.
Окремі продукти в вашому раціоні можуть сильно впливати на всмоктування лікопина. Так, його засвоєння разом з джерелом жиру зростає в чотири рази.
Дослідження, проведене серед чоловіків середнього віку, зв'язувало низькі рівні лікопину та бета-каротину в крови с підвищеним ризиком серцевих нападів і інсультів. Отже, користь лікопіна полягає в тому, що він допомагає запобігти захворюванням серця. Вживання томатів також знижує рівень поганого холестерину, підвищує еластичність стінок артерій, а також він показав ефективність у профілактики раку простати, легень, шлунка и молочної залози.
Помідор і здоров'я шкіри
Продукты на основі томатів, багаті на лікопін і іншими рослинними сполуками, можуть захищати від сонячних опіків. Згідно з дослідженням, люди, які приймали 40 г томатної пасти (що відповідає 16 мг ліковини) з оливковою олією щодня Протягом 10 тижнів, відчували на 40% менше сонячних опіків.
Калорійність (на 100 г): 18 ккал
Термін зберігання: до 10 днів
Умови зберігання: от +1°C до +5°C при влажности 90%
Основні | |
---|---|
Тип продукції | Свіжі |
Тип | Вагові |
Виробник | БЕТ |
Користувальницькі характеристики | |
Культура | Помідор |
- Ціна: 250 ₴/кг