
Мандарин – плід вічнозеленої рослини. Яскрава помаранчева шкірка має насичений цитрусовий запах. Всередині плід розділений на часточки.
Вважається, що мандарини з'явились в Китаї, звідки завезені в Європу на початку 19 століття. Основні виробники: Іспанія, Марокко, Туреччина. Вирощуються також в Абхазії та Грузії, південної Франції, Японії, Індокитаї.
Мандарини схрещують з багатьма цитрусами або одягають, отримуючи цікаві гібриди. Правда, в магазині їх рідко можна зустріти. Гібрид з апельсином – тангор, з грейпфрутом – минеола, та інші.
Мандарини містять кислоти, вітаміни А, D, К та інші, а також мінерали: калій, магній, залізо, фосфор, натрій і кальцій.
В мандаринах присутні фітонциди, природні антисептики. У шкірці міститься 1-2% ефірного масла, а також пігменти, наприклад, каротин. В зимовий час цей цитрус поповнює нестачу вітамінів, а також зміцнює імунітет за рахунок високої дози аскорбінової кислоти. Додавання цедри в гарячі напої допомагає розріджувати мокроту і полегшувати кашель. Як і всі цитрусові, цей фрукт має жарознижуючу дію та прискорює лікування застуди.
Ефірне масло володіє заспокійливим ефектом, що корисно для зняття стресів, поліпшення сну і самопочуття.
Мандарини вважаються низькокалорійним продуктом, хоча в них досить багато цукру. Незважаючи на це, вони сприяють зниженню ваги. Клітковина і пектини позитивно позначаються на травленні і покращують обмінні процеси. При цьому мандарини стимулюють апетит, тому бажаючим знизити вагу, варто їсти цей цитрус після їжі, а прагнуть набрати кілограми – до прийому їжі.
Калорійність (на 100г): 53 ккал
Термін зберігання: до 2 тижнів
Умови зберігання: від +1°C до +3°C при вологості 90%
- Ціна: 56 ₴/кг